Voor bij het schrijven

Het verhaal bestaat uit woorden, niet uit jouw gedachten

Bemijmer je bewoordingen.

Schrijven

Schrijven bestaat uit stappen doen naar een einde. Maar zo gauw je daar bent aanbeland betekent schrijven tevens het er tussenuit snijden van de onzekere stappen en het bewust maken van de rest.

Goede tekst

Een goede tekst zegt wat hij/je wil zeggen en brengt over wat hij zegt.

Gedachten

Schrijven is niet het aan papier toevertrouwen van gedachten. Schrijven is een manier om je gedachten te ordenen.

Cadeaus

Let er altijd op wat je geschreven hebt. Is het wat je wilde zeggen of wat je gezegd zou willen hebben. Het geschreven woord heeft de neiging met de schrijver aan de haal te gaan. Soms pakt dat verkeerd uit, maar soms ook goed en sta je versteld van wat je geschreven blijkt te hebben. Zo’n cadeau sla je niet af.

Verbanden

Let op verbanden. Past wat je geschreven hebt bij wat je daarvoor geschreven hebt. Loopt die overgang soepel? Zo niet, doe er wat aan! Als de overgangen niet soepel lopen of onlogisch overkomen is de tekst kreupel.

Lullen

Ben nooit bang om vaag te lullen, wat anderen ook zeggen. Als je zelf betekenis ziet, dan kun je dat ook aan anderen laten zien.

Durf

Durf te schrijven. Er is niets zo gemakkelijk als schrappen en je kunt alles herschrijven. Maar als je niets schrijft, heb je niets om je aan vast te houden en worden je gedachten in geen geval geordend.

In proportie

Als je eenmaal geschreven hebt en je bent het eens met de strekking van je schrijfsel, ga dan na of de verschillende delen in proportie zijn. Geschreven tekst draagt betekenis over, en betekenis wordt optimaal overgedragen als de verhoudingen tussen verschillende delen goed is. Ligt nergens te veel nadruk op? Nergens te weinig? Echt niet?

Introduceren

Ga altijd na of je begrippen die je gebruikt geïntroduceerd hebt. Moet je ze introduceren, of ga je ervan uit dat de lezer weet waar je het over hebt? Zinnen hoeven vaak maar een klein beetje herschreven te worden om de introductie geruisloos te laten verlopen.

Herschrijven

Schrijven is schrappen, zegt men wel eens. Dit is natuurlijk geen absolute waarheid. Het ligt er maar aan of je een veel- of een weinigschrijver bent. De eerste zal moeten schrappen, de tweede bijschrijven. Beide zullen ze vaak moeten herschrijven. Het is nu eenmaal weinigen gegeven om hele stukken tekst in een keer perfect op papier te krijgen. Een eerste keer schrijf je een ruwe tekst, met als je geluk hebt hier en daar stukken die je ongewijzigd kunt behouden. De rest zal zeker nog veel werk vereisen. Dat is nu eenmaal inherent aan het schrijven, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Nauwkeuriger

Ga na waarom je hebt geschreven wat je hebt geschreven. Dan kom je vaak nog een nauwkeuriger en beter communiceerbare frase tegen die hetzelfde beschrijft.

Schrijf

Proef de woorden die je geschreven hebt en hun betekenis op je tong. Rangschik ze zo tot ze in ieder geval íets betekenen. Schrijf ze in alle gevallen op. Want als je ze opgeschreven hebt kun je ze veranderen, maar als je ze vergeet zijn ze weg. Als je de volgende zinnen bedenkt zonder dat je de vorige hebt opgeschreven, is er grote kans dat je die vorige vergeten bent en lopen de zinnen die je bedenkt de kans dat ze in het luchtledige komen te hangen. En als je geen poëzie aan het schrijven bent, zijn zinnen in het luchtledige volkomen onbruikbaar.

Vaag

Niet vaag lullen. Definieer de termen die je gebruikt, geef je woorden betekenis. Vaag lullen is er alleen goed voor om je even snel van het ene onderwerp naar het andere te brengen. Later zul je die regels nog moeten vervangen. Houd er dan wel rekening mee dat dat meer tekst op kan leveren dan je in eerste instantie zou denken.

Overeenstemming

Bij het schrijven moet je op twee dingen letten: wat je wilt vertellen en wat je vertelt. Die twee zaken moeten altijd zoveel mogelijk met elkaar in overeenstemming zijn. Als dat niet het geval is moeten ze met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Dat kun je op twee manieren aanpakken. Je kunt veranderen wat je vertelt, en je kunt herzien wat je wilt vertellen. Beide mogelijkheden zijn even legitiem, zolang je maar achter je veranderingen kunt staan.

Dit bericht werd geplaatst in Voor bij het schrijven en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s