Contact

Na het lezen van De joodse messias van Arnon Grunberg

Lang heb ik het tegengehouden, maar onlangs moest ik er toch aan geloven en ben ik begonnen in een boek van Arnon Grunberg. Voor eens en voor altijd wilde ik weten wat waar is en wat een regelrechte leugen.

Om te beginnen moet ik toegeven dat ik me uitstekend heb vermaakt met De joodse messias. Het boek is goed geschreven en de wereld die ik erin betrad is vreemd en interessant. Maar in feite is de wereld die Arnon Grunberg me voorschotelt ook angstaanjagend. Hij laat genadeloos zien hoe mensen in het wilde weg bewegen zonder enige andere grond dan op niets gebaseerde voorstellingen van hoe het zou moeten of had kunnen zijn, waarmee hij de leegte aantoont van ieders bestaan. Zijn personages geloven nergens in en dat maakt hen tot losgeslagen projectielen, verdwaalde kogels in een willekeurige context en zonder doel. Dat bewijst hij telkens opnieuw door precies te vertellen waarom die mensen doen wat ze doen, steeds als iemand iets onderneemt. Zo maakt hij alle pogingen lachwekkend, in al hun triestheid.

Maar vooral zijn de personages in het boek eenzaam. Ze interacteren met andere personages, denken zelfs te begrijpen waar het over gaat, maar contact is er niet. Ieder zit in zijn eigen wereldje zonder te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, met alleen de eigen mantra van het eigen waanidee. De enige taal die effectief overkomt is de taal van de voeten, de vuisten, stenen en kernbommen. Die taal krijgt in het boek dan ook gepaste waardering, iets wat ik zeker waarderen kan. Maar Arnon Grunberg benadrukt de eenzaamheid toch wat al te nadrukkelijk. Dat herinnert mij eraan herinnert dat ik wel degelijk geloof in de mogelijkheid tot contact, hoe eenzaam ik ook ben en hoe irrationeel mijn geloof ook is.

Er zijn veel mensen die denken dat het niet kan, werkelijk contact, maar in deze neem ik graag de rol van naïeveling op me, ik blijf erin geloven. Ik geloof dat begrip mogelijk is, dat contact mogelijk is. Ik geloof dat het kan, hoe moeilijk het ook is en hoe weinig het ook voorkomt. Ik geloof dat het mogelijk is om direct genoeg begrip te hebben, niet alleen voor de ander maar ook voor de zelf. Vast geloof ik in de mogelijkheid tot mogelijkheden.

Dit bericht werd geplaatst in Over boeken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s