De waarheid

De vraag of de waarheid bestaat schijnt een moeilijke te zijn. Hij wordt vaker gesteld dan beantwoord en iedereen fronst de wenkbrauwen als hij langskomt. Moeilijk moeilijk, terwijl het allemaal zo simpel is. Het gaat er in feite om of er waarheden bestaan. En waarheden, die bestaan natuurlijk. Ik kan er hier zelfs een oplepelen. Geen probleem.

Een waarheid: Ik heb het nu over het al dan niet bestaan van de waarheid.

Je kunt daarover nog gaan haarkloven of ik het wel over de waarheid heb zoals die door jou wordt gezien, maar die steek onder water kan ik gemakkelijk pareren door te zeggen dat ik het woord waarheid hier zelf heb geïntroduceerd en dat mijn waarheid daar aan refereert. Ik heb het over mijn eigen waarheid. Mijn waarheid is waar, hoe je het ook wendt of keert.

Er bestaan dus waarheden, hoezeer half ze ook mogen zijn. Op het moment dat het bestaan van waarheden is aangetoond, wordt onze grote vraag van hetzelfde kaliber als de vraag “Bestaat de koe?” En die vraag kunnen we natuurlijk met een gerust hart bevestigend beantwoorden, al vragen we ons direct daarna af wat dat nu eigenlijk is, “de koe”. Misschien moeten we maar even kijken wat grote filosofen over dat probleem hebben gezegd.

In ieder geval kunnen we onze moeilijke vraag nu gemakkelijk beantwoorden. Ja, de waarheid bestaat.

Dit bericht werd geplaatst in Algemene zaken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s