De vijand

Donkere wolken pakken zich samen boven mijn dood, de onheilsprofeten van een zeer ongewenste toekomst dienden zich aan. Het is een toekomst waarin ik minstens 150 word. Maar in andere voorspellingen loopt mijn leeftijd op naar wel 1000, zelfs tot aan onsterfelijkheid toe.

Het begon allemaal met een buitengewoon onaangedane man die uitgebreid op tv mocht vertellen over zijn overtuiging dat machines binnen afzienbare tijd microscopisch klein zullen worden. Zo klein zelfs, dat we ze in onze bloedbaan kunnen injecteren, van waaruit ze ons gezond gaan houden. Over een jaar of 25 zal dat gangbaar zijn. Maar ook voor wie nu leeft is er hoop, niemand hoeft meer bang te zijn voor de dood. Want de technieken waarmee we levens kunnen verlengen worden steeds beter en geavanceerder. Onze levensverwachting wordt steeds hoger, schuift steeds sneller voor ons uit, en wie zich nu al een beetje in acht neemt, geen gekke dingen doet, die kan erop rekenen dat die levensverwachting binnenkort sneller zal oplopen dan hij ouder wordt. Dat is nog eens een geruststellende gedachte.

Een andere profeet, een echte, met een lange baard, gooide het op de regeneratieve geneeskunde. Daarmee kunnen we het knagen aan ons lichaam tegengaan, van ziekten en ouderdom. Hebben we die eenmaal uitgeschakeld, dan blijft er geen doodsoorzaak meer over. Er is dus geen enkele reden om te sterven, mits je niet door de bliksem wordt getroffen.

In weer een ander programma sprak een Nederlandse futuroloog, die ons ook weer onnatuurlijk hoge leeftijden voorspiegelde. Langer leven is een onvermijdelijke ontwikkeling, zo luidde zijn optimistische overtuiging, maar hij waarschuwde wel voor een paar beren op de weg. Zo moeten we, voordat we onbezorgd stokoud gaan worden, ook even denken aan de mensen in de derde wereld. Die moeten ook toegang krijgen tot de technologie, anders wordt de scheiding tussen arm en rijk al te schrijnend. Een nog groter obstakel is het langer werken, want nu al is het bijna onmogelijk om de AOW-leeftijd met anderhalf jaar op te schroeven. En als we niet meer dood gaan, dan moet die leeftijd met tientallen jaren, zo niet honderden jaren omhoog, wie weet wordt pensioen helemaal afgeschaft, iets waar de vakbonden zich niet zonder slag of stoot bij zullen neerleggen. Maar gelukkig hoeft niemand zich zorgen te maken over de overbevolking, zo verzekerde deze man zijn gehoor. Mensen zullen als vanzelf minder vaart zetten achter het maken van kinderen. Het geboortecijfer gaat drastisch omlaag.

Ik haat hen en hun voorspellingen, vooral omdat ze best eens gelijk konden krijgen. Want laat die geleerden maar schuiven, die willen altijd richting de grenzen van hun kunnen, en er staan overal anderen klaar om de stokjes over te nemen. Als ze het eenmaal voor elkaar krijgen om die robotjes echt zo klein te maken dat ze de problemen in ons lichaam gaan oplossen, en ze sluiten die techniek steeds naadlozer aan op de regeneratieve kunsten, dan ligt er al snel een leeftijd van 200 op de loer.

Ik ben nog niet eens op een kwart!

Dit bericht werd geplaatst in Ik ben lekker dood en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s