Geen kunst of kunst, dat is geen vraag

banaan

Maurizo Cattelans Comedian. Foto Cattelan en Perrotin Galleries

Dat is toch geen kunst!, roept mijn collega bijna verontwaardigd. Natuurlijk is dat kunst, vertel ik hem. Als dat kunst is, dan is dat plankje aan de muur ook kunst! Dan is die kerstboom achter jou ook kunst! Ik hoef niet om te kijken naar het afzichtelijk witte ding met gekleurde lampjes om te weten dat het niet in de verste verte kunst is, maar ik geef hem wel gelijk. Dat kan ook kunst worden, als jij er iets mee doet wat het tot kunst maakt. Dat vindt hij flauw.

Ik ben onverwacht en onvoorbereid terechtgekomen in een discussie over het getapete bananenkunstwerk Comedian van Maurizo Cattelan, een werk dat ik verder niet ken en waar ik alleen van weet doordat ik koppen heb gesneld die repten over een banaan van 120.000 dollar die is opgegeten. Maar de discussie zelf is voor mij niet de eerste in zijn soort. Een jaar of vijftien geleden had ik ongeveer hetzelfde twistgesprek met een andere collega over de tot kunst verheven pispot Fontaine, een van mijn favoriete werken (onverschillig of Marcel Duchamp het nu gejat heeft van Barones Elsa von Freytag-Loringhoven of niet). Mijn toenmalig collega kon ik niet overtuigen en ook nu weer voel ik te veel weerstand tegen het concept van het objet trouvé.

Alleen al dat jij beweert dat het geen kunst is maakt het tot kunst, zeg ik hem nog. Maar ook dat kan op een wegwimpelend gebaar rekenen. Toch is het zo. Want op zichzelf is zo’n aan de muur getapete banaan geen kunst. Natuurlijk niet! Zelfs de kunstenaar zegt dat het geen kunst zou zijn als er niet een of andere sukkelaar was die er 120.000 dollar voor betaalt. Daardoor is het ook volslagen onzin wat die Nederlandse studente beweert. Die zegt dat Cattelin het idee van haar gejat heeft. Zij had een paar jaar geleden namelijk ook al een een banaan op een stuk marmer getapet en daar wat vrienden mee verrast. Gefeliciteerd meid, denk ik dan, maar dit is andere koek. Cattelin heeft er 120.000 dollar voor gevangen, waardoor er wereldwijd over het kunstwerk wordt gepraat en waarmee hij direct een gênant inkijkje geeft in de decadentie van de moderne kunsthandel. Dát is zijn kunstwerk! Bovendien heeft hij er de gelukkige koper een certificaat van echtheid bij gegeven en beweert hij dat hij er een voorstudie in brons van heeft gemaakt, wat het geheel toch net wat hilarischer maakt. 

Cattelin moet verder een gat in de lucht hebben gesprongen toen bleek dat iemand zijn banaan had opgegeten, niet toevallig een andere kunstenaar. Daarmee wordt het hoe langer hoe meer kunst en hoe langer hoe meer waard. Met deze actie heeft het kunstwerk zich zelfs toegang verschaft tot ons kantoor, waar het in de discussie opleeft als ware kunst.

Het is dan ook een vreemde gewaarwording om de woordenwisseling aan te gaan, eentje die in rondjes om zichzelf draait dat je er duizelig van wordt. Want hoe meer mijn collega het kunstwerk ontkent, hoe meer kunst het wordt. Terwijl ik mijn best doe om hem te laten hoe kunst werkt en hoe mooi het is om die kunstprincipes in werking te zien. Maar op het moment dat ik daarin zou slagen, is de invloed van het kunstwerk op onze werkvloer uitgewerkt en heeft de keizer ineens geen kleren meer aan. 

Dus geniet ik nog maar even van zijn prachtige verzet. 

Dit bericht werd geplaatst in Spreuken en sproken van alledag. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s